Het Noord-Vietnamese uniform dat standaard door manschappen en kaderleden van het Noord-Vietnamese leger in het Zuiden werd gedragen, bestond uit een hemdvest met twee borstzakken en een broek met bandplooien. De afwerking aan de borstzakken was was hierbij haast iets unieks aan het Noord-Vietnamese uniform. De meeste van deze uniformen waren volgens de specificaties van Hanoi in de Chinese Volksrepubliek (People's Republic of China, PRC) vervaardigd, en als Chinese oorlogshulp geleverd aan Noord-Vietnam. Chinese uniformen, voor het eigen Chinese Volksleger, uit deze periode verschilden daarentegen op vele vlakken van de de uniformen die voor Noord-Vietnam werden gemaakt. Hieronder willen we de voornaamse kenmerken bespreken van de in China vervaardigde Noord-Vietnamese uniformen. Het spreekt voor zich dat variaties voorkomen, en dat de uniformen van Noord-Vietnamese makelij, vaak uit stof van Chinese oorsprong, eveneens kunnen variëren.
1. Details voorkant standaard hemdvest
a. Hemdskraag zonder staander.
b. Hemd met schouderpas.
c. Twee opgezette borstzakken met dubbele plooi.
d. Opgezette klepzakken met geschulpte afwerking. (De achterkant van de de kleppen aan de borstzakken is vaak samengesteld uit verschillende aan elkaar genaaide lapjes stof.)
e. Plooien in mouw, tegen de manchet.
f. Uitgewerkte mouwsplitten met beleg.
g. Alle knopen hebben dezelfde grootte en hebben een verhoogde rand. De de achterkant is covex (= bol afgerond naar buiten toe).
2. Details achterkant standaard hemdvest
a. De onderkraag is vaak samengesteld uit verschillende aan elkaar genaaide lapjes stof.
b. Coupenaden langs de naad ter hoogte van de schouderbladen
c. Hemd met schouderpas.
Details voorkant standaard hemdvest.
Details achterkant standaard hemdvest.
3. Details standaard broek
a. Bandplooien aan de voorkant;
b. Twee zijzakken (paspelzakken of steekzakken);
c. Knopen en lusjes aan de broekspijpen om deze rond de enkels om te plooien;
d. Drie knopen in de voering, ter hoogte van de taille;
e. Eén achterzak (paspelzak) met knoop en lusje ter hoogte van de rechterheup;
f. Coupenaden aan de achterkant ter hoogte van de heupen;
g. De tailleband en de voeringtof van de zakken zijn meestal uit witte mousseline, maar soms ook in kakikleur.
Details voorkant standaard broek.
Details achterkant standaard broek.
4. Kleuren
Voor-en vroegoorlogse Noord-Vietnamese uniformen, vervaardigd in de de Chinese Volksrepubliek, kwamen in lichte kleuren zoals bleke kaki, kakibruin, lichtgrijs en donkergrijs. Naarmate deze aanvankelijke stock aan textiel begon te slinken, wisselden de kleuren van de uniformen naar verscheidene tinten groen en bruin. Wanneer het Noord-Vietnamese leger haar getalsterkte begon op te drijven wegens het engagement in het Zuiden, en op die manier nog meer afhankelijk werd van de aanvoer van uniformen uit China, werd rietgroen uiteindelijke de meest voorkomende kleur van het standaarduniform van het Noord-Vietnamese leger. Midden jaren '60 begon het Bevrijdingsleger van het NFL (National Liberation Front, ofwel Vietcong) eveneens deze kleur in veel van haar lokaal gemaakte uniformen over te nemen.
Naast bovenstaande kleuren, werden in China ook uniformen in een blauwe kleur voor het Noord-Vietnamese leger gemaakt, zij het het dat deze uniformen veel minder frequent worden aangetroffen. Volgens verschillende bronnen waren de blauwe uniformen bestemd voor de Noord-Vietnamese luchtmacht, en werden luchtverdedigingseenheiden, transporteenheden en tankeenheden aanvankelijk de grijze unformen voorzien.
5. Soorten textiel
De meeste Noord-Vietnamese uniformen werden gemaakt in 100% keperstof (twill), net zoals veel van de textbook tropenhoedjes (boonie hats) ook uit deze stof werden vervaardigd. Keperstof is een manier van weven waarbij een diagonaal patroon ontstaat. Het meest bekende voorbeeld van keperstofstof is denim. Dat is dus de katoenen stof waar jeans van gemaakt worden. Keperstof is een stevige stof die bestand is tegen een stootje. Daarnaast werd in veel mindere mate ook poplinestof van katoen (cotton popelin) gebruikt om Noord-Vietnamese uniformen te maken. Poplin katoen is een fijn geweven stof van katoen. Het is redelijk sterk, en is dankzij de fijn geweven weving een gladde stof. Poplin katoen wordt tegenwoordig nog veel gebruikt voor overhemden en jassen, en heeft een kenmerkende dwars-ribbel in de afwerking.
6. Markeringen
Sinds de Koreaanse oorlog, begin jaren '50, stempelden de Chinese communisten hun uniformen in oksel- en kruisregio met een productienummer dat uit verschillende cijfers bestond. Deze praktijk werd verdergezet wanneer ze uniformstukken maakten voor Hanoi, de Pathet Lao, de Rode Khmer, en tot in de jaren '80 voor de eigen Chinese uniformstukken. Op de meeste originele uniformstukken, die in de Chinese Volksrepubliek werden gemaakt, en in die nog in deftige staat zijn, zal men deze deze produktienummers kunnen aantreffen. Vietnamese uniformen van na 1975 zullen daarentegen vaak Vietnamese labels hebben.
Op onderstaande foto's, een gedragen en buitgemaakt Noord-Vietnamees/Vietcong hemdvest, dat wat betreft specificaties afwijkt van de norm uitgelegd in bovenstaande tekst. Dit exemplaar is vervaardigd in dikkere keperstof (cotton twill), wat betere bescherming bood tijdens de koudere wintermaanden, of bij gebruik in de koudere Vietnamese hooglanden. Dit exemplaar is voorzien van de typische, dunne Noord-Vietnamese knopen.
Reactie plaatsen
Reacties